Monday, March 10, 2014

Zirve’de ‘Sonsöz’ü söylemiş


10 Mart 2014 Pazartesi 01:08 |

Malatya’da misyonerleri hedef yapan gazetenin sahibi, AKP’li vekil çıktı

Zirve’de ‘Sonsöz’ü söylemiş Malatya’da 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’nde, Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı Hıristiyanlar, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın tarafından boğazları kesilerek öldürülmüştü. Beş sanık olaydan hemen sonra polis ekiplerince olay yerinde yakalanmıştı. Sanıklardan Emre Günaydın ise üçüncü kattan atlayıp yaralanmış ve hastanede yaklaşık bir ay tedavi görmüştü.
Davada aslî fail olarak suçlanan sanıklar, Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker ile Cuma Özdemir, tutuklu bulundukları Malatya E Tipi Cezaevi’nden salıverildi.



YEREL BASININ ROLÜ



Zirve cinayetlerinin organize bir yapı tarafından işlendiği ve olayda yerel basının oynadığı kritik rol, dava dosyasına girdi. Zirve Yayınevi mağdurlarının avukatları cinayet öncesinde mağdurların yerel basın tarafından hedef gösterildiğinin altını çizmişti.

Halkı bu Hıristiyanlara karşı kışkırtan yerel basının ilginç bağlantıları ortaya çıktı. Zirve davasında kışkırtıcılık yapan bir gazete özellikle dikkat çekiyor. Malatya SonSöz gazetesinin, cinayet öncesinde kampanya şeklinde haberler yaptığı görülüyor.

Önceki adı Kayra olan Zirve Yayınevi hakkında Malatya SonSöz gazetesinin “Kayra’nın gerçek yüzünü açıklıyoruz,” “Misyonerlik Faaliyetleri ve “Dinlerarası Diyalog Masalı” gibi manşetlerle yayımladığı haber serisinde Zirve katliamında öldürülen kişileri hedef gösterdiği görülüyor.



RÖPORTAJ DEĞİL PROVOKASYON



Malatya Sonsöz Gazetesi haberi duyururken yayınevi sorumlusu olarak görünen Martin De Lange hakkında röportaj kılıfı altında provokasyon yapmıştı: “Türkiye’de misyonerlik faaliyetleri artık alenen devam ederken, Malatya’da bu çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Son bir örneği ise geçtiğimiz yıl bir vatandaşımızın dinini değiştirmesi oldu. Peki çalışma alanları içerisinde yer alan Malatya’da gerçekten misyonerlik çalışmaları var mı? Nasıl çalışıyorlar? Neden Malatya’yı seçtiler? Malatya bu tür çalışmalar için daha mı uygun? Sizler için Malatya’da misyonerlik çalışmalarını yürüttüğü iddia edilen ancak Hıristiyan dini kitapları satışı yapan Kayra (Zirve Yayınevi’nin eski adı) Yayınevi müdürü Martin De Lange ile görüştük. Okurlarımız için Malatya’ya damgasını vuracak yılın röportajı?”

Bu ropörtajın ardından Malatya Sonsöz gazetesinde “Başyazı” kaleme alan Osman Karakaş’ın Zirve Yayınevi’ndeki Hıristiyanları doğrudan hedef gösterdiği görülüyor. Karakaş yazısında şu ifadeleri kullanıyor: “Kitap firması olduğunu iddia eden Kayra’nın Güney Afrika’lı müdürü Martin De Lange, misyonerlikle ilgili haberleri üstü kapalı eleştirip suç işlendiğini ve suça teşvik edildiğini söylüyor. Ne günlere kaldık! Dünyanın öbür ucundan bir Avrupa kökenli bir yine dünyanın öbür ucundaki Avustralya’daki bir dinî örgütün temsilcisi olarak Türkiye’ye geliyor ve Türkiye’de Malatya’yı seçiyor. Gerekçesi de ilginç, ‘Malatya’da potansiyel var. Malatya’nın jeopolitik önemi var’. Martin efendi böyle diyor. Farkında olarak veya olmayarak bunları ağzından kaçırıyor. Ancak misyonerlik faaliyetinde bulunmadığını ısrarla söylüyor. Ama gerçekler böyle demiyor. Araştırmacı gazetecilik örneği sergileyerek Martin efendiyi araştırdık karşımıza çok ilginç bilgiler çıktı. Meğer Martin efendi bir ticaret adamı değil resmen din görevlisi. Türkiye’ye de özel olarak gönderilmiş. Hem de ne için olduğunu bugünkü gazetenin manşetinden okuyabilirsiniz “Tanrı’nın Krallığını Genişletmek Amacıyla...”



UYARIYA KARŞI TEHDİT



Bu ve benzer yayınların arkasından Kayra (Zirve) Yayınevi’nin sahibi Martin De Lange, bu tehlikeli yaklaşıma karşı uyarıcı bir basın açıklaması yaptı. Ancak bu uyarı kendisine yönelik tehdit ve takiplerle yanıt buldu. Ve 2006’da Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı.

Taraf, Zirve Yayınevi katliamının öncesinde kışkırtıcılık yapan SonSöz gazetesi hakkında ilginç ayrıntılara ulaştı. Gazete’nin İmtiyaz sahibi, Yedirenk Yayıncılık Matbaacılık A.Ş. olarak görünüyor. Yedirenk Yayıncılık Matbaacılık A.Ş’nin ortakları arasında çok ilginç bir isim dikkat çekiyor: AKP Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı.

Daha da ilginci şu: O dönem Malatya Sonsöz gazetesinde Hıristiyanlara karşı yapılan provokasyon haberlerini istihbarat birimlerinden alıp gazetede yayımlayan muhabirin şimdilerde havuz medyasında operasyon muhabiri olarak çalıştığı iddia ediliyor. Zirve Yayınevi soruşturmasında da adı geçen muhabir hâlen provokatif haberleriyle görevine devam ediyor.

Zirve Yayınevi davasında sahibi olduğu Malatya Sonsöz Gazetesi’nin attığı manşetlerin Malatyalıları misyonerlere karşı kışkırttığı iddia edilen AKP’li vekilin Zirve sanıklarının tahliyesi konusunda ne diyeceği merak ediliyor...

 
dremreuslu@gmail.com
EMRE USLU / HABER ANALİZ