Monday, October 1, 2012

Yakın tarihin kalemi kırıldı: Hobsbawm'dan veda

Özellikle 19 ve 20. yüzyıllara ilişkin çalışmalarıyla tanınan Marksist tarihçi Eric Hobsbawm bugün tedavi gördüğü hastanede öldü.

Yakın tarihin kalemi kırıldı: Hobsbawm'dan veda




Kitapları ve makaleleri ile düşünce dünyası ve politikada büyük etki yaratan Hobsbawm akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Londra 'daki Royal Free Hospital'da yaşamını yitirdi.
30'dan fazla kitabı bulunan ve kitapları 40 dile çevrilen Hobsbawm, 1917 yılında Mısır 'da doğdu. 14 yaşında İngiliz Komünist Partisi’ne üye olan Hobsbawm, Cambridge Üniversitesi'nde doktorasını yaptıktan sonra ve 1947’de Londra'da Birbeck Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1946-1956 arasında Komünist Tarihçiler Grubu'nda yer alan yazar, 1956'da partiden ayrılan diğer üyelerden farklı olarak 1991’e kadar üyeliğini devam ettirdi.
Ünlü tarihçinin, 1960'lı yıllarda Marksizm ile ilgili kaleme aldığı makalelere yer verdiği son kitabı, 'How to Change the World' 2011 yılında yayımlanmıştı. 95 yaşında ölen yazarın Türkçe’de yayınlanan kitaplarından bazıları şöyle:“Sosyal İsyancılar”, “Devrim Çağı”, “Sermaye Çağı”, “İmparatorluk Çağı”, “Sanayi ve İmparatorluk”, “Sıradışı İnsan: Direniş, İsyan ve Caz ”, “Aşırılıklar Çağı: Kısa 20. Yüzyıl” (ajanslar)