Wednesday, July 11, 2012

10. İstanbul Onur Yürüyüşü - Çiçek TAHAOĞLU















Travesti Polis Devletin "Yüzünü Kızartmış"

Bir polis memuru cinsel yönelimi nedeniyle meslekten ihraç edildi. LGBT'lerin devlet memurluğundan çıkarılmanın sık yaşandığını belirten avukat Fırat Söyle, "Devlet onları reddediyor, yok sayıyor ve bünyesinde barındırmıyor" diyor.
Çiçek TAHAOĞLU

İstanbul Emniyeti, yasadışı seks işçiliği ihbarı üzerine düzenlediği bir baskında karşılaştığı travesti F.B.'nin polis olduğunu anlayınca, idari soruşturma sonucu F.B. meslekten ihraç edildi.
Avukat Fırat Söyle, "Meslekten ihraç kararları, devletin LGBT bireylere bakış açısını gösteriyor; onları reddediyor, yok sayıyor ve kendi bünyesinde barındırmamaya çalışıyor" diye konuştu.
Eşcinsel olduğu için meslekten çıkarılan birçok devlet memurunun davalarının devam ettiğini belirten Söyle, bu ihraç cezalarının sıklığına karşın kanunda böyle bir düzenleme olmadığını ifade etti:
"Devletin bu konudaki tutumu hiç değişmedi. Öğretmenler, polisler, birçok benzer vaka var. Ancak kanunda böyle bir düzenleme söz konusu değil.
"Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinde 'yüz kızartıcı suç olarak görülen durumlar halinde devlet memurluğundan çıkarılma ile cezalandırılabilir' ifadesi yer alıyor. Ancak idari yetkililer kendilerinin uygun görmediği her durumu 'yüz kızartıcı suç' olarak değerlendiriyorlar ve böyle bir cezalandırma sistemine gidiliyor.
"Bu düzenlemede uyarı, kınama, kıdem düşürme, maaş kesintisi gibi pek çok farklı ceza varken, en ağır ceza olan meslekten ihraç yoluna gidiliyor.
"Hükümet istediği kadar ileri demokrasi ve Avrupa Birliği'yle ilgili müktesebattan bahsetsin hiçbir önemi yok çünkü disiplin komisyonları bu söylemden farklı şeyler icra ediyor. Homofobi ve transfobinin en alasını kamu kurumları yapıyor."

Benzer davalar

Söyle, 2009'da eşcinsel olduğu için meslekten çıkarılan bir polis memurunun davasına da bakıyor:
"Bahsettiğimize çok benzer bir dava yürütüyorum. 2009'da İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, bir polis memurunun meslekten çıkarılmasına karar verdi. Gerekçe ise 'eşcinsel olduğu için devlet memuru olamayacağı' idi. Bu kararı dava ettik ancak mahkeme, kararın Devlet Memurları Kanunu'na uygun olduğuna hükmetti. Dosya şimdi Danıştay'da ve sonucunu bekliyoruz.
"Benzer bir polis memuru vakasında da ihbar üzerine bu kişinin evine baskın düzenleniyor. Baskın nedeninden dolayı takipsizlik kararı veriliyor, ancak arama sırasında eşcinsel olduğuna dair veriler ortaya çıkıyor. Valilik, devlet memurluğundan çıkarılması için karar almış ve şu anda ihraç cezasının uygulanması için Bakanlık'tan onay bekleniyor."

Ne oldu?

Vatan gazetesinin haberine göre, İstanbul Emniyeti'nin ihbar hattına gelen bir mailde, polis memuru F.B'nin (28) seks işçiliği yaptığı iddia ediliyordu.
Yapılan baskında gözaltına alınan F.B., Emniyet Genel Müdürlüğü'nce polislikten ihraç edildi. Ayrıca hakkında Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde "fuhuşa yer temin etmek ve aracılık etmek" suçlamasıyla 4dört yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.  (ÇT)
* Eğer başınıza benzer bir olay gelirse Lambdaistanbul ya da Spod derneklerine hukuki danışmanlık için başvurabilirsiniz.