BM: DÜNYADA 42,5 MİLYON MÜLTECİ VAR
Kaçan kurtuluyor
BM Mülteciler Programı’nın 2011 raporuna göre en fazla mülteci Afganistan’da (2,7 milyon). Onu Irak (1,4 milyon) ve Somali (1,1 milyon) izliyor. 2011’de en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke Pakistan (1,7 milyon) olurken Pakistan’ı, Irak (yaklaşık 900 bin) ve Suriye (resmi rakamlara göre 750 bin) izledi.
Açlık, fakirlik, savaş ve doğal felaketler
Tüm bunlar, geçen yıl 4,3 milyon yeni insanın mültecilere eklenmesinin sebepleriydi. Rakam artmaya devam ediyor. Fotoğraftaki bu Myanmarlılar, ülkenin kuzeyinde isyancılarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalardan Bangladeş’e kaçmak için ülkelerini terketmiş.
Devasa mülteci kampı
Kuzey Kenya’daki Dadaab mülteci kampı. Özellikle komşu Somali’nin güney bölgelerinden 500 bin kişi buraya sığındı. 2011’deki uzun süreli kuraklık ama özellikle İslamcı El Şebbab milisleriyle geçici Somali hükümeti arasındaki savaş bu insanları buraya getirdi.
Önce Afganlar şimdi Pakistanlılar
Son yıllarda iki milyondan fazla Afganlı, komşu Pakistan’a sığındı. Çoğu Jalozai gibi kamplarda yaşadı. Jalozai sadece Afganlara değil, kendi vatandaşlarına da ev sahipliği yapıyor. 60 binin üzerindeki Pakistanlı, Afganistan sınır bölgesindeki savaşta kurban olmamaları için buradaki çadır kentte barındırılıyor.
Mülteciyken mülteci oldular
Bu Bangladeşliler şanslarını göçmen işçi olarak Libya’da denemek için, sıkıntıdaki ülkelerini terk etmişti. Ama 2011 baharında Libya’da patlak veren iç savaş onları yine bir mülteci olarak Tunus’taki Ras Ajdir bölgesine sürükledi. Binlercesi hala orada yaşıyor ve Libya’daki geçim kaynakları ve evleri yerle bir oldu.
Umudun adası Lampedusa
Sürekli daha fazla Afrikalı, mülteci olarak İtalya’nın Akdeniz’deki adası Lampedusa’ya geliyor. Ağırlık olarak Tunus’tan olmak üzere daha iyi bir yaşam umuduyla 1500 ile 2000 euro karşılığında, tıka basa dolu teknelerde adaya ulaşmaya çalışıyorlar. Birçoğu yolculuk sırasında hayatını kaybederken, ulaşanlar da sahil güvenlik tarafından ülkelerine geri gönderiliyor.
Almanya en büyük 4. ülke
Almanya geçen yıl ülkeye yaklaşık 600 bin mülteci kabul etti. Bunlardan 50 bini sığınma başvurusunda bulundu. Fotoğrafta Chemnitz kentindeki göçmen bürosunun geçici konaklama merkezi önünde Kuzey Afrikalılar yer alıyor. Malta yardım örgütü tarafından sağlanan 500 yatakta mülteciler 3 aylık barınma imkanı buluyor. Almanya en çok mülteci kabul eden 4. ülke durumunda.
Gazze Şeridi’ndeki değişmez durum
Binlerce Filistinli, evleri İsrail buldozerleri, füzeleri ve tanklarınca yıkıldığı için başta Gazze Şeridi olmak üzere acil geçici barınma yerlerinde yaşıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin hesabına göre sayısı 26 milyonu bulan bu insanlar, dünyada yerlerinden olanların üçte ikisini oluşturuyor.
Mülteciler için daha fazla duyarlılık
Bu kadın İsrail’deki Afrikalı göçmenler sorunu için tek başına gösteri yapıyor. İsrail hükümeti, 1500 Güney Sudanlı ve iki bin Fildişili’yi ikamet izni olmadıkları gerekçesiyle sınırdışı etmeye başladı.
ALINTI