Sunday, May 12, 2013

Feminist Politika 18. sayısı çıktı!

Feminist Politika 18. sayısı çıktı. Bu sayının dosya konusu: Patriyarka–kapitalizm ilişkisi
Feminist Politika dergisinin 18. sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu olarak “Patriyarka–kapitalizm ilişkisi” işlendi. Patriyarka-kapitalizm ilişkisinin seçilme nedeni Feminist Politika okurları için şöyle anlatılıyor:
Bu sayımızın dosya konusunu patriyarka – kapitalizm ilişkisi olarak belirlerken çeşitli tereddütler yaşadık: Feminist Politika’nın bütün sayılarında dolaylı ya da dolaysız, örtük ya da belirtik olarak zaten bu kadar yer almış bir meseleyi bu kez de dosya konusu yapmak ne kadar anlamlıydı? Ayrıca, ne kadar güncelliği vardı bu konunun? Bir yandan bu tür tereddütler yaşarken, bir yandan da Sosyalist Feminist Kolektif’in içinden ya da çevresinden ve Feminist Politika okurlarından bu yönde talepler geliyordu: Özellikle de, SFK’nın çoğunluğunun benimsediği “patriyarkal kapitalizm” tahlilinin, güncel gelişmeleri anlamlandırmak ve güncel feminist politikanın önünü açmak açısından ne kadar işlevsel olabildiğini tartışma ihtiyacı öne çıkıyordu. Bu gereksinimleri göz önüne alarak, derin bir nefes aldık ve kararımızı verdik. Dosyamızdaki yazılarda da genellikle bu hedefi gözetmeye çalıştık. Bu amaçla, Türkiye dışından üç feministin de yardımına başvurduk: Görüş farklarını ortaya çıkarabilmek için aynı soruları üçüne de yönelttik. Daha geniş bir yelpaze oluşturmaya çalışmıştık ama taleplerimize ancak bu kadar yanıt alabildik. Dosyamız bir teori taramasıyla başlıyor. Ardından bu taramayı tamamlayacak biçimde, konuklarımızın farklı görüşleri geliyor. Bundan sonra, SFK’da yaygınca benimsenen görüşe görece yakın bir tahlil yer alıyor. Dördüncü yazı, patriyarkal kapitalizm tahliliyle SFK’nın feminist mücadele ekseni arasındaki bağlantıları ele alıyor. Bunu izleyen söyleşi ise, devlet politikalarının toplumsal cinsiyet ilişkilerindeki yansımaları üzerine. Nihayet dosyamızın son yazısı, bugüne kadar bu konuda geliştirilmiş teorilerle eleştirel bir diyaloğa giriyor ve mevcut çerçevelere çeşitli sorular yöneltiyor.”
Bu sayıda Nazan Üstündağ ile “Barış, tarihi silen bir şey olmamalı” söyleşisinin yanı sıra Yurdusev Özsökmenler’in kaleme aldığı,”Çözüm sürecinde kadınlar” yazısı bulunuyor. Dosyada incelenen başlıklar ise şöyle:
 DOSYA: Patriyarka – kapitalizm ilişkisi
Patriyarka – kapitalizm ilişkisi yazınından örnekler / Kamile Dinçsoy
Dosyanın konukları: Diane Elson, Maria Mies ve Claudia von Werlhof
“Kapitalizm her zaman cinsiyetli bir sistem olmuştur” / Diane Elson
“Bilişim teknolojisi… kadınlara karşı yürütülen bir sanal savaş” / Maria Mies
“Kapitalist sömürü: patriyarkal sömürünün en yeni biçimi”/ Claudia von Werlhof
Bir kez daha patriyarka – kapitalizm ilişkisi üzerine… / Gülnur Acar Savran
SFK’nın teorik / politik zeminine kısa bir bakış / Ayşe Toksöz – Özlem Barın
Bir imkânsız model: “aile ütopyası” / Alev Özkazanç
Kapitalizm ile ilişkisi içinde patriyarka / Ece Kocabıçak
Sendika.Org