Friday, July 12, 2013

Vicdani Retçi Onur Erden Tutuklandı

 Kıbırıs Cumhuriyeti tarafından  iltica başvurusu reddedilen vicdani retçi Oniur Erden, dün İstanbul’a getirilerek askeri mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme tarafından tutuklanan Erden, Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne kondu. 
Anarsi Haber Vicdani retçi onur erden tutuklandı Vicdani Retçi Onur Erden Tutuklandı
ARŞİVDEN
Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından iltica talebi reddedilen vicdani retçi Onur Erden dün sabah saatlerinde uçakla Atatürk Havaalanı’na getirildi. Deniz Saha Komutanlığı’na götürülerek askeri mahkemye çıkarılan Erden mahkeme tarafından tutuklandı. Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne götürülen Onur Erden ile görüşen Vicdani Ret Derneği Avukatı Davut Erkan ”Vicdanı retçi Onur Erden iltica başvurusu reddedilerek Güney Kıbrıs devleti tarafından sınırdışı edilip, Türkiye’ye iade edildi. Hakkında Gelibolu Askeri savcılığı’nca firar suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğünden ve bu dosyada yakalama emri çıkarıldığından, Kasımpaşa Askeri Savcılığı’na çıkarıldı. Burada Gelibolu’ya gönderilmek üzere yol tutuklaması kararı verildi.
Şu anda Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nde tutuluyor. En geç 7 gün içinde Gelibolu’ya götürüleceği öngörülüyor. Orada mahkemeye sevkedilecek ve büyük ihtimalle tutuklanmasına karar verilecek ve hakkında dava açılacak.” dedi.

Üçüncü Firar Eylemi
Güney Kıbrıs devletince iltica başvurusu reddedilen ve  Türkiye’ye iade edilip hemen tutuklanan  Erden, 2 Ocak 2006 tarihinde askere alınmış. Yaklaşık üç ay askerlik yapmış. 11 Nisan 2006 tarihinde askerlik yaptığı Tekirdağ Hayrabolu’da bulunan 95. Zırhlı Tugay Komutanlığını terk ederek ilk firar eylemini gerçekleştirmişti. 7 Temmuz 2006 tarihinde  tekrar yakalanan ve mahkemeye sevk edilen Erden firar etmek suçundan tutuklanmış ve 10 ay hapis cezası almıştı. 6 ay 20 gün cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliye ile cezaevinden çıkan Erden’e 1 gün yol izni verilerek birliğine teslim olması istenmişti. Ancak Onur Erden teslim olmayarak 2. firar eylemini gerçekleştirdi. 11 Mart 2009′da tekrar yakalanarak tutuklanan Erden, 16 Haziran 2009′a kadar tutuklu kalmıştı. Yargılama sonucu 10 ay hapis cezası verilen ve tahliye edilen Erden birliğine teslim olması için tekrar 1 gün yol izni verildiğinde 3. firar eylemi gerçekleştirmişti. Son olarak Güney Kıbrıs Devleti’ne iltica etmeye karar vermişti.