Sunday, July 14, 2013

14 Temmuz direniş ve başarının adıdır

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nda yaşamlarını yitiren M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’i anan KCK, “On yıllardır gerillamız ve halkımız tüm zorluklara, baskılara ve her türlü saldırıya karşı direniyor, saldırıları boşa çıkarıyor ve büyük gelişmeler yaratıyorsa, bunu sağlatan 14 Temmuz ruhu ve direnişçiliğidir” dedi.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı,  Amed zindanında PKK öncü kadrolarının 12 Eylül faşist rejimine karşı gerçekleştirmiş oldukları 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nun yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada, ölüm orucunda yaşamını yitiren M. Hayrı Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek anılırken, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu ile başarısızlık ve yenilginin tarihe gömüldüğü vurgulandı.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın açıklaması şöyle:
“Bundan 31 yıl önce tarihin en büyük işkencehanelerinden biri olan Amed zindanında 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu ile kendilerini özgürlüğün direniş abidesi haline getirerek şehit düşen M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’i minnetle anıyor, büyük direnişleri önünde saygıyla eğiliyoruz.
ZORUN ZORU
Kürt halkının Özgürlük Mücadelesi Kürdistan'ın dört parçaya bölünmesi ve Ortadoğu'nun dünya dengelerinin bulunduğu coğrafya olması nedeniyle zorun zoru bir mücadeleyi gerektirmekteydi. Tam bir Kürt kapanı oluşturulmuştu. Kürdistan'ın varlığı ve geleceği umutsuz bir vakaya dönüşmüştü. Bu durumun var olduğu 1970’li yılların başında Önder Apo’nun öncülüğünde ideolojik, teorik, örgütsel ve eylemsel olarak Kürdistan devriminin zorluklarına katlanacak ve başarılı olacak bir Hareket ortaya çıkarılmıştır. Zorluklarla dolu Kürdistan devrimini başarıya götürecek böyle bir Hareketin tarih sahnesine çıkması Kürdistan tarihi için bir milat olmuştur. Bu Hareket Kürdistan toplumu ve Kürdistan devriminin karakterine uygun olduğundan kısa sürede büyük gelişmeler göstermiştir. Kürtleri soykırıma uğratmak isteyen Türk devleti böyle bir Hareketi kendisi için büyük tehlike olarak görmüş ve önünü almak için 12 Eylül askeri darbesini yapmıştır. Bu darbeye neden olan başka etkenler olsa da esas etkenin Türk devletinin Kürtleri yok etme stratejisine karşı gelişen Özgürlük Mücadelesi olduğunu bizzat darbeciler itiraf etmiştir.
KÖK KAZMA HAREKATI
12 Eylül askeri faşist darbesi Kürtleri yok etme stratejisinin önüne çıkan bu engeli ezmek için PKK'ye yönelik bir kök kazıma harekatı yürütmüştür. Binlerce PKK kadrosu, sempatizanı ve taraftarı zindanlara doldurulmuştur. Başta öncü kadrolar olmak üzere PKK şahsında halkın özgürlük umudu zindanın betonlarına gömülmek istenmiştir. Amed zindanı PKK'nin bitirildiği ve halkın özgürlük umudunun kökünün kazındığı bir sembol haline getirilmek istenmiştir. Bunun için işkenceciler her türlü fiziki ve psikolojik baskıyla Amed zindanını zorun zoru yaşanılamaz bir yer haline getirmişlerdir. Zorun zoru olan Kürdistan devriminin daha zorlu bir ortamı bu zindanda yaratılmıştır. Önder Apo'nun zorun zoru koşullarına karşı yarattığı Kürdistan devriminin tarzı Amed zindanında ilk büyük sınavıyla karşı karşıya gelmiştir.
İLK ÖNEMLİ SINAV
Zor koşullarda mücadele edip başarmanın tarzı olan Kürdistan devriminin tarzı ya zindanda başarılı olacak ya da daha ilk önemli sınavında başarısız kalarak Özgürlük Mücadelesi sıkıntılar yaşayacaktı. Bu açıdan öncü kadrolar şahsında zindandaki direnişin başarı ya da başarısızlığının sonuçları tarihsel olacaktı. PKK'nin lider kadroları kendileri üzerinde uygulanan baskıların amacını çok iyi gördükleri gibi, direnişin başarısının Kürdistan devrimi için yaratacağı büyük sonuçları da çok iyi bilmekteydiler. Bu açıdan baskıyı, zulmü ve ölümü teslim alma aracı haline getirmek isteyenlere yaşamlarını ortaya koyarak cevap verdiler. Daha ilk günden ölümü yenerek ölümsüzleşen M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek Kürdistan devriminin tarzını kendi direnişlerinde başarıya götürerek bir destan yazdılar. Destanın anlamına denk bir duruş ve direniş göstererek insanlığın özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin köşe taşlarından biri olmayı hak ettiler.
Kemal Pir, ölüm orucunda ölüme doğru giderken zulme karşı direnişini anlamlandıracak biçimde “özgürlük ne kadar güzel bir şey” demiş; Hayri Durmuş “Mezarıma ‘halkıma borçludur’ diye yazın” deme mütevaziliğini ve büyüklüğünü göstermiştir.
14 TEMMUZ RUHU VE DİRENİŞÇİLİĞİ
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucuyla zor koşullarda direnmenin ve başarmanın tarzı somutlaştırılarak Özgürlük Hareketi yenilmez kılınmıştır. On yıllardır gerillamız ve halkımız tüm zorluklara, baskılara ve her türlü saldırıya karşı direniyor, saldırıları boşa çıkarıyor ve büyük gelişmeler yaratıyorsa, bunu sağlatan 14 Temmuz ruhu ve direnişçiliğidir. Bu direnişçiliğin Kürdistan devriminin tarzını gerillanın ve halkın eline vermesidir. Artık zorluklar yılmanın değil, mücadele etmenin ve başarıyı sağlamanın gerekçesidir. Zor koşulların mücadele tarzını yaratmak Kürdistan halkına ve tarihine kazandırılmış en büyük değerdir. Bu en büyük değere göre davranıldığında Kürdistan'da başarısızlık ve yenilgi olmayacaktır. Çünkü 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu ile birlikte zorluk ne olursa olsun başarısızlık ve yenilgi tarihe gömülmüştür.
‘NE KADAR FEDAKARLIK YAPSAK DA ONLARA BORCUMUZU ÖDEYEMEYİZ’
Bütün bastırmalara rağmen Kürt Özgürlük Hareketi yenilmiyor, zorluklar gelişme nedeni oluyorsa bunun tarzını sağlatan 14 Temmuz direnişçiliğidir. Bu açıdan ne kadar minnetle ansak da, ne kadar çalışsak, ne kadar fedakarlık yapsak da halk ve Özgürlük Hareketi olarak onlara borcumuzu ödeyemeyiz. Halk ve Hareket olarak onlara borcumuzu ödemek her zaman hedefimiz olacak; özgürlük ve demokrasi mücadelemizi onların anılarına bağlılığın gereği yükseltip başarıya götüreceğiz.
‘ÖNDER APO KEMAL PİR’İN ÖZLEMİNİ GERÇEKLEŞMEYE ÇALIŞMAKTADIR’
Önder Apo'nun Newroz mesajı, 14 Temmuz’da şehit düşen büyük devrimci, büyük enternasyonalist Kemal Pir’in “Kürdistan devriminde Türkiye halklarının özgürlüğünü görüyorum” biçimindeki özlemini pratikleştirmeyi ifade etmektedir. Önder Apo, Newroz mesajıyla Kürdistan devrimiyle Türkiye ve Ortadoğu halklarının özgürlük devrimlerini bir bütün hale getirmekte ve Kemal Pir’in özlemini gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Kürt Özgürlük Hareketi 14 Temmuz ruhuyla Önder Apo'nun Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu halklarını özgürleştirme hedefini başarıya ulaştırmak için tüm çabasını en yüksek düzeyde göstererek 14 Temmuz şehitlerine borcunu ödemeye çalışmaktadır. Kongra Gel 9. Genel Kurul da bu şehitlerimize bağlılığı bir daha vurgulamış, onların anılarını başarıyla pratikleştirecek kararlara ulaşmıştır.
14 Temmuz direnişçilerini bu vesileyle bir kere daha saygı ve minnetle anıyor, onların anılarının Kürdistan'ın özgürlüğünü, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesinde yaşatılacağına dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.” 
KAYNAK:  http://www.ajansafirat.net/news/guncel/kck-14-temmuz-direnis-ve-basarinin-adidir.htm