Sunday, June 30, 2013

Onur Buluşması’nda on binlerce çapulcu AKP’ye meydan okudu

Onur Buluşması, on binlerce Ankaralı çapulcuyu bir araya getirdi. Halk, direniş sürecinde ve 20 yıl önce Sivas’ta katledilenleri unutmadı, katilin aynı iktidar olduğunun altını çizdi. Haziran Direnişi’nin özneleri, AKP faşizmine bir kez daha güçlü bir biçimde meydan okudu
onurbulusmasi1
Gezi Parkı’nda başlayan ve kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılan Haziran Direnişi’nde bir aydan bu yana AKP faşizmine direnen, sokakları meydanları zapt eden, haklarına, özgürlüklerine ve onuruna sahip çıkan Ankaralı çapulcular Onur Buluşması’nda bir araya geldi. On binlerce kişi, Ankara Halk Dayanışması’nın çağrısıyla Mamak Eski Kömür Deposu’ndaki etkinliğinde direnişi sürdürme, büyütme ve AKP faşizmini mezara gömme sözü verdi.
Direniş ve dayanışma buluşma alanında
Öğle saatlerinden itibaren aşırı sıcağa karşın hazırlıklarına başlanan etkinlikte buluşma alanı “Tek yol sokak, tek yol direniş”, “Karanlığa meydan okuyoruz”, “Halkevleri Yaz Okulu Başlıyor”, “Çarşı Ankara” pankartları ile Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş’ın resimleri ve Sivas Katliamı’nda yitirilenlerin resimleri asıldı.
Yemek ve içecek çadırlarında gönüllü görevliler yer aldı. Direnişteki dayanışma, buluşma alanının farklı noktalarına kurulan Dayanışma Kutuları’na da yansıdı. Çok sayıda kişi Mamak Feyzullah Çınar Parkı’na kurulacak Ethem Sarısülük Kütüphanesi ve tutuklu çapulcular için bağışta bulundu.
AKP’ye seferber edilen otobüsler, Onur Buluşması için azaltıldı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de halk düşmanı uygulamalarına bir yenisini ekledi. AKP mitingleri için, cemaatlerin salon etkinlikleri için, Tayyip Erdoğan’ı karşılamak için, Kızılay’da halka saldıracak polisleri taşımak için belediyeye bağlı otobüsleri seferber eden Gökçek, Onur Buluşması’na katılımı azaltmak için bölgeye gelen Ege Mahallesi otobüslerinin seferlerini azalttı. Seferlerin azaltılması nedeniyle çok sayıda kişi Abidinpaşa’dan, Tuzluçayır’dan yürüyerek alana ulaştı.
Sanatçılar direnişi selamladı
Etkinliğin sunuculuğunu gazeteci Tayfun Talipoğlu yaptı. Mikrofonu sık sık eline alan, hem konuşmalarıyla hem de şiirleriyle kitleyi coşturan Talipoğlu, Cem Karaca’dan Islak Islak parçasını da okudu.
Onur Buluşması’nda sırasıyla Dertli Divani, Ali Mahsuni Şerif, İlker Çakmak, Mustafa Özarslan ve Grup Çığ ile Sabahat Akkiraz sahne aldı. Halkın sanatçıları türküleriyle on binleri coşturmakla kalmadı, yaptıkları konuşmalarla Haziran Direnişi’ni selamladı. Özarslan ve Akkiraz’ın sahne almasıyla alandaki coşku doruk noktasına çıktı.
Çarşı Ankara grubu da pankartlarıyla ve meşaleleriyle alandaki yerlerini aldı. Çarşı temsilcileri, sokaklarda ve statlarda faşizme, gericiliğe, baskılara karşı direnmeye ve halkın yanında olmaya devam edeceklerini haykırdı. Etkinliğin sona ermesinin ardından Çarşı Ankara’nın hazırladığı bir video gösterimi de yapıldı.
Küçük çapulcular: ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’
Halkevleri Çocuk Korosu “Güzel Günler Göreceğiz”, “Güzel Çocuk” ve “Çapulcu Musun Vay Vay” şarkılarını söylerken tüm çapulcuları kendilerine hayran bıraktı. “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla kürsüye çıkan çocuklar sahneyi “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı ve zafer işaretleriyle terk etti.
‘Cennetlerini başlarına yıkmanın zamanı gelmiştir’
Onur Buluşması’nda Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut da bir konuşma gerçekleştirdi. Halkın haklarını, özgürlüklerini elinden almaya çalışan, yaşamın tüm alanlarına saldıran ve kendisinden olmayana düşmanca yaklaşan AKP’ye karşı büyük bir Onur İsyanı’nın yaşandığını belirten Karabulut, iktidarı sallanan AKP’nin devrilmesi, faşizmin mezara gömülmesi için direnişin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Karabulut, direnişçileri gerçek mermilerle öldüren, onlarcasını yaralayan ve sakat bırakan polis şiddetinin sorumlusunun da doğrudan AKP iktidarı olduğunu dile getirdi.
AKP’nin, kapitalistlerin, para babalarının, cemaat ve tarikatların cennetinin halk için cehennem anlamına geldiğinin altını çizen Karabulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Onların cenneti işçiler için iş kazasıdır, ölümdür, taşeronluktur. Onların cenneti Kürtler için Roboski’dir, Lice’dir. Onların cenneti Aleviler için Sivas’ta cayır cayır yakılmaktır. Cennetlerini başlarına yıkmanın zamanı gelmiştir”.
Karabulut konuşmasında direnen tüm kesimlerin mücadelelerini örgütlü olarak yürütmelerinin önemine de işaret etti. “Özgür birey, örgütlü bireydir. Özgür toplum, örgütlü toplumdur” diyen Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı, herkesi işyerlerinde sendikalara ve odalara, lise ve üniversitelerde gençlik örgütlerine, mahallelerinde Halkevleri’ne üye olmaya davet etti.
Sloganlar Mamak sokaklarında da yankılandı
Onur Buluşması’nın sonlanmasının ardından binlerce kişi Nato Yolu’na çıkarak trafiğe kapattı ve Tuzluçayır Meydanı’nda yürüdü. Yürüyüşe onlarca araçlık konvoy da kornalarla destek verdi. Etkinlikten çıkan çok sayıda insan da Mamak sokaklarında ve caddelerinde sloganlarla ilerledi.
Sendika.Org/ Ankara