Thursday, November 15, 2012

Altıdan Sonra Tiyatro sokakta


Altıdan Sonra Tiyatro'nun Alman tiyatro topluluğu Lokstoff! ile birlikte TANDEM kapsamında gerçekleştirdiği ortak yapımın İstanbul ayağı "Yokuş Aşağı Emanetler", seyircinin yoldan geçen yaya, sürücü, kedi her varlığın ister istemez katıldığı her sahnelenişinde yeni diyaloglar kazanan canlı bir yolculuk.


Oyun; Kumbaracı Yokuşu’nun karşı sokağında bir lokanta önünde başlayıp, yokuş aşağı yol alıp Kumbaracı50 sahnesinde sona eriyor. Projenin Almanya ayağı, Mayıs ayında Stuttgart metro istasyonunda, Altıdan Sonra Tiyatro’dan oyuncuların da katılımıyla seyirci ile buluşmuş.

Kurulduğu günden bu yana oyunlarını
ofis binaları, belediye otobüs garajı, tren garı benzeri kamusal alanlarda sergileyen Lokstoff'un Altıdan Sonra Tiyatro ile gerçekleştirdiği bu ortak yapımı Altıdan Sonra Tiyatro’dan Yaman Ömer Erzurumlu, Lokstoff’tan Wilhelm Schneck’le birlikte yönetmiş. Metni kısmen de oynanırken oluşturulan oyunda İsmail Sağır, Gülşah Fırıncıoğlu, Sinem Öcalır, Selen Şeşen, Y. Ömer Erzurumlu, konuk oyuncu Kathrin Hildebrand ve seyirci rol alıyor. Sinem Öcalır'ın başarıyla canlandırdığı sokak çocuğu oyunun ana karakteri, hikayeleri bibirine bağlıyor.

Sadece 40 seyircinin kendilerine verilecek olan kulaklıklarla yokuşun karşı sokağından başlayıp Kumbaracı boyunca yol alarak katıla izleye takip ettiği oyun, bambaşka bir heyecan ve merak uyandırıyor. İçeriği Beyoğlu’nun arka sokaklarında yaşananlara dair bu kara komedi sürekli değişen, hareket edilen bir
mekanla birlikte düşünerek, üzülerek, gülümseyerek ilgiyle izleniyor.


Oyunun konusu

Kentsel dönüşüm kapsamında, yaşadıkları mekanların anahtarlarını teslim edip
İstanbul’dan ayrılmak zorunda kalan seyirciler, yaşamlarına devam edecekleri yere nakledilmek üzere toplanırlar. Seyircilerin yolu işte bu hatırlanmak için son akşamlarında hikayelerini emanet olarak geridekilere bırakıp, onlara katılan dört farklı karakterle kesişir. Ancak anahtar vermekte almakta kolay değildir. Kumbaracı Yokuşu bütün benzer hikayelerin örnek mekanıdır. 

3 Kasım’da başlayan “Yokuş Aşağı Emanetler” 20 Kasım tarihinde 20.30’da oynayacak. Oyunun başlangıç
saati 20:30 ancak gişeden bileti 20:00'a kadar almak ve oyunun başlangıç noktasına gidilmesi öneriliyor.


TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Projesi
Kültür Yöneticileri Değişim Projesi Mercator Vakfı (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin), Anadolu Kültür (İstanbul) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin başlattığı yeni bir girişim.

Nisan 2011’de başlayan proje,
Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında kültür yöneticilerine yönelik uzun vadeli işbirliğini teşvik etme ve destekleme amacı taşıyor.

Proje kapsamında toplam 33 kültür yöneticisi ve kurumun, iki yıllık bir dönem için 16 kültürel işbirliği projesi geliştirmesi ve katılımcıların ortak çalışmalar yapmaları, birbirlerini ziyaret etmeleri, kültürel ve
sanatsal deneyimlerini zenginleştirip ortak işler üretmeleri hedefleniyor. Proje hakkında www.anadolukultur.org adresi ziyaret edilebilir.
www.altidansonra.com