Monday, April 22, 2013

Hayvanlar üzerinde yapılan askeri deneyler


  vegankedi_askeri deneyler
Ordunun hayvanlarla savaşı
Birleşik Devletler ordusu zalim hayvan deneylerini yürütme konusunda uzun bir geçmişe sahip.
Her yıl yaklaşık 342,000 primat, köpek, domuz, keçi, koyun, tavşan, kedi ve başka hayvanlar Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından bu ülkede gerçekleştirilen en acı verici deneylerde yaralanıp öldürülmektedir. Bu ordu deneylerinin vergi mükelleflerine yıllık maliyetinin 225 milyon dolardan fazla olduğu tahmin edilmektedir.
vegankedi_askeri deneyler

Çok gizli

Ordu deneyleri ‘çok gizli’ olarak sınıflandırıldığından hakkında bilgi toplamak çok zordur. Yayımlanmış deneylerden, Sovyet AK-47 tüfeklerinden biyolojik ve kimyasal savaş ajanlarına kadar her türlü silahın Birleşik Devletlerdeki tüm askeri tesislerde hayvanlar üzerinde test edildiğini biliyoruz.
Bu deneyler acı verici, tekrarlanan ve güvenilmez olduğu kadar, araştırılan etkilerin çoğunun insanlarda gözlemlenmiş olması veya sonuçların insanlara uyarlanamamasından dolayı özellikle savurgandır da.

Yanık ve patlamalar

1946 yılında bir gemiye bindirilerek Güney Pasifik yakınındaki Bikini Adasına bırakılan 4,000 koyun, keçi ve diğer hayvanlar, üzerlerine atılan bir atomik patlayıcıyla öldürüldü veya ciddi biçimde yandı. Ordu bu deneye ‘The Atomic Ark’ adını verdi.
Fort Sam Houston askeri üssünde, 10 saniye boyunca kaynar suya batırılan canlı sıçanlardan bir kısmının bedenlerinin yanmış kısımları enfekte oldu. 1987’de Maryland’deki Naval Medical Research Institute’de, tıraş edilen sırtlarına etanol sürülen sıçanlar 10 saniye boyunca ‘yakıldı’.
1988 yılında New Mexico Kirtland Hava Üssünde, koyunlar yansıtıcı bir levhanın karşısına gelecek şekilde bir izbironun içine konuldu ve patlayıcı bir aygıt 19 metre ötelerinde patlatıldı. İki deneyde 48 koyun havaya uçuruldu: İlk grupta patlama sırasında giyilen yeleğin önemi, ikinci grupta ise kimyasal göstergelerin patlama yaralarını teşhis etmeye yardımcı olup olmadığı (olmuyor) test edildi.

Radyasyon

Maryland Silahlı Kuvvetler Radyobiyoloji Araştırma Enstitüsünde, sandalyelere bağlanarak tam vücut ışınlamasına tabi tutulan dokuz rhesus maymunundan iki saat içinde altı tanesi kusmaya, salya akıtmaya ve çiğnemeye başladı. Bir başka deneyde ise, tam vücut ışınlamasına tabi tutulan 17 beagle, bir-yedi gün boyunca incelendikten sonra öldürüldü. Deneyciler radyasyonun safra kesesini etkilediği sonucuna vardı.
Teksas Brooks Hava Üssünde, rhesus maymunları B-52 uçuş smülatörüne (‘Primat Denge Platformu’) bağlandı. Aygıtı ‘uçurmayı’ öğrenmeleri için verilen acı verici elektrik şoklarının ardından maymunlar, ‘hayali Moskova’yı bombalamak için gereken 10 saatlik süreye dayanıp dayanamayacaklarını görmek için’ gamma ışınları ile ışınlandılar. En ağır dozu alanlar şiddetle kustu ve öldürülmeden önce aşırı derecede halsiz hale geldiler.

Hastalıklar

Hava sıcaklığının sivrisineklerden bulaşarak ateş, adale ağrısı ve kaşıntıya neden olan dang 2 virüsü taşıyıcılığına etkisini araştırmak için Maryland U.S. Army at Fort Detrick’deki deneyciler yetişkin rhesus maymunlarının midelerini keserek kutuların içine konulmuş sivrisinekleri beslenmeleri için maymunların vücutlarına yerleştirdi.
Fort Detrick deneycileri ayrıca, sivrisinekler vücutlarında bayram ederken, çelik değneklerle tavşanları sıkıştıran küçük bir kafesten oluşan bir tavşan zapt etme aygıtı da icat etti.

Yaralanma laboratuarları

Savunma Bakanlığı 1957 yılından bu yana doktor ve askerlerin travmatik yaralanmaları nasıl tedavi edeceklerini öğreten ‘yaralanma laboratuarlarını’ kullanmaya devam etmektedir. Bu laboratuarlarda – bilinci bazen tamamen açık veya yarı açık olan – hayvanlar askılardan sallandırılarak savaştaki gibi yaralanmalar oluşturması için çok güçlü silahlarla vurulurlar. 1983 yılında halkın baskısı sonucunda Kongre bu eğitim çalışmalarında kedi ve köpeklerin kullanımını sınırladı. Peta ordunun binlerce keçi, domuz ve maymunu her yıl benzer çalışmalar için vurmasını, yakmasını, sakatlamasını, zehirlemesini ve öldürmesini durdurmaya çalışmaktadır.
2006 yılında, bir donanma sıhhiyecisi New York Times gazetesine ‘eğitmenlerin bir domuzu 9 milimetrelik tabanca ile iki kez, bir AK-47 ile altı kez ve 12 kalibrelik tüfek ile iki kez suratından vurduktan sonra ateşe verdiklerini’ anlatmıştır.
2008 yılında, San Antonio Express-News gazetesinde 990 canlı keçinin bir travma dersinde bacaklarının kırılıp kesildiği şöyle anlatılmıştır: ‘Eğitmen Armand Fermin bir ağaç budayıcısını bacak ekleminin üzerine yerleştirerek bastırdı ve bir ‘çatlama’ sesi Fort Sam Houston’daki loş çadırın içinde yankılandı.’
Peta’nın Bilgi Özgürlüğü Yasası talebi yoluyla elde ettiği askeri belgeler, maymunların bir kimyasal silah olan sinir gazı stimulanlarına maruz bırakıldığını, ve bir Ordu doktorunun uygulama boyunca maymunun gösterdiği acı verici tepkiyi ‘tıraş bıçağı dışkılayan bir chiwawa’ya’ benzettiğini ortaya koydu.

Muhtelif

1992 ve 1994’de, Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) doktorları ordunun hayvan kullanımı ile ilgili olarak Kongre önünde ifade verdi ve Michael Carey’nin Louisiana Eyalet Üniversitesindeki deneylerini soruşturan Genel Muhasebe Dairesi ile birlikte çalıştı. Carey 700 zapt edilmiş kediyi insan yaralanmalarına ‘model’ olarak kafasından vurmuştu. Soruşturma sonucunda Carey’nin kedi vurma deneyleri durduruldu. Hayvanları vurgun, ağırlıksızlık, uyuşturucu ve alkol, duman soluma ve saf oksijen solumaya tabi tutmak da ordunun yaptığı diğer deneyler arasında bulunmaktadır.

Hayvan zekası

Silahlı kuvvetler pek çok hayvanı istihbarat ve muharebe hizmeti için askere alıp hayatlarını ve sağlıklarını tehlikeye sokacak ‘görevlere’ göndermektedir. Deniz piyadeleri köpeklere bomba ve uyuşturucuların bulunmasında ihtiyaç duyulan ‘hırpalama, hırlama, koklama ve başka uygun becerileri’ öğretmektedir.
1987 yılında Chesapeake Koy’unda donanmanın gerçekleştirdiği bir dizi su altı patlayıcısı testinde 3,000’den fazla balık ölmüş ve Güney Pasifik ve Güneybatı Amerika’da gerçekleştirilen nükleer testlerde yüzlerce türün yaşam alanı yok edilmiştir.

Askeri Reform

Ordunun kamuya açık takip sistemi 1998 ile 2006 yılları arasında yapılan yaklaşık 11,127 ordu deneyinde hayvanların kullanıldığını listelemiştir. Bu testler zalim oldukları kadar bilimsel olarak da yanıltıcıdır. Ve hayvanlar insan savaşlarında hiçbir paya sahip olmadıkları halde neden sırf insanlar çekiyor diye acı çekmek zorundalar? Tüm uluslar kimyasal, biyolojik ve balistik silah testlerinde hayvanları kullanmayı reddetmeli ve bilim adı altında gizlenen bu şiddetin sona erdirilmesi için barışçı amaçlarla bir araya gelmelidirler.
Çeviren: Yasemin Yıldız Avdan