Saturday, April 13, 2013

Evrim Alataş


 1976 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesi Gölpınar köyünde, Alevi-Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk ve orta öğrenimini köyde tamamladı.

Eğitimine İstanbul'da devam etti. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. "Özgür Basın Geleneği" olarak tanımlanan "Kürt gazeteciliği" sürecinde on yıl yer aldı.Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve editör olarak çalıştı. Bir dönem Evrensel gazetesinde de yer alan yazar, Birgün ve Özgür Politika gazeteleri ile Esmer Dergisi'nde çeşitli dönemlerde köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Siyahi, Amargi, Tiroj gibi dergilerde makaleleri yayımlanan yazar, Radikal İki başta olmak üzere pek çok yayına ağırlıklı Kürt sorunu üzerine yazılar yazmaktadır.

2003 yılında Aram Yayınları'nda "Mayoz Bölünme Hikayeleri" adıyla kitabı yayımlanan Evrim Alataş, Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik hikayelerini derleyerek bir "kara mizah" dili yaratırken, çeşitli kitaplara da katkılarda bulundu. Alataş, Mehmed Uzun'un hayatının anlatıldığı "Uzun Roman", Ece Ayhan'ın işlendiği "Politika Ece Ayhan" ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kürtçe-Türkçe hazırladığı Öykü Seçmesi'ne öykü ve yazılarıyla katkıda bulundu.

Evrim Alataş, sinema yönetmeni Miraz Bezar ile çalışarak, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikaye oluşturdu. "Min Dît" adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır'da yapıldı. "Min Dît" filmi aynı zamanda İspanya 'nın prestijli festivali San Sebastian'dan Gaztea gençlik ödülüne layık görüldü.

46. Altın Portakal Film Festivali'nde de yarışan "Min Dît" (Ben Gördüm) filmi Evrim Alataş'a Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü'nü getirdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Sanat Festivalleri ile Edebiyat Günleri organizasyonları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında yer aldı. Alataş'ın "Her dağın gölgesi Deniz'e düşer" adıyla kaleme aldığı çalışması 2009'un Ağustos ayında İletişim Yayınların'dan çıktı.

Alataş, 1997 yılından bu yana gördüğü kanser tedavisi kapsamında iki hafta önce hastaneye yatmış, bir hafta önce de taburcu edilmişti. Alataş, hep istediği,dilediği gibi Diyarbakır'daki evinde uyurken(12 Nisan 2010) ebedi uykusuna daldı...
Özlem Kahraman