Saturday, February 23, 2013

Metropol Sürgünleri ( 3. Bölüm )



Kentsel Dönüsüm projesi adi altinda yikimina karar verilen Tarlabasi nda, tapulari olmasina ragmen insanlarin barinma hakki da elinden aliniyor. Bir kültür ve bir yasam yok edilmek isteniyor

Onlar Istanbul un ötekileri olarak adlandirildilar. Kimileri köyleri yakildigi için, kimileri issizlikten, kimileri ise yasama alani buldugu için siginacak yer olarak seçmisler Tarlabasi ni. Bütün hayatlarini köylerinde birakip gelmisler tasi topragi altin denilen Istanbul a. Ucuzdu, en azindan baslarini sokacaklari yerleri vardi. Onlar mimari yapiymis, degerliymis, Beyoglu nun arka sokagiymis aldirmadilar, yasamak zorundaydilar burayi seçtiler.

Tarlabasi da diger ötekilestirilmis mahallelerle ayni kaderi paylasiyor. Kentsel Dönüsümün odak noktasi. Burada biraz daha farkli ilerliyor proje, yasada yenilme diye geçip yikim karari çikartiliyor.

Sokaklarda çöpler dolu. Belli ki toplanmiyor. Zaten çöküntü alani olarak gösteriliyor yikim için. Belediyenin hizmet getirmedigini söylüyor mahalle sakinleri.Çöp toplanmadigi, güvenlik saglanmadigi, restore edilmedigi zaman bir alan her gün çürütüle çürütüle çöküntü alani haline getirilebilir. Belediyenin yapmaya çalistigi da bu.

Kentsel Dönüsüm projesi dedikleri projenin altinda yatan büyük rantin pesinde holdingler. Insan yasami hiçbir sey için onlar için. Burada yasayan insanlari kent sürgünlügüne mahkûm ediyorlar. Aldiklari her nefesin hesabini yapiyorlar. Burada Süryani si de, Kürt ü de, Ermeni si de, Rum u da, mültecisi de ve travestisi de bir arada yasayabiliyor. Onlar bir yasam bulmuslar, bu yasami da kaybetmek istemiyorlar.

Belediyenin Toki üzerinden Tayyip Erdogana yakinligi ile bilinen Çalik Grubuna ihale ettigi Tarlabasi 1. Etap Kentsel Dönüsüm Projesi ilçe sakinlerini ayaga kaldirdi. 5 katli binalarina sadece 22 metrekarelik dükkan yeri verildigini vurgulayan mülk sahiplerinin yüzde 80'i Çalik Grubu ile anlasmaya yanasmadi. Mülk sahipleri ve kiracilar Tarlabasi islah edilsin, iyilestirilsin; ama rantsal dönüsüm merkezi olmasin diyor; Çalik, Toki, Belediye ve sermayedarlarsa Tarlabasi, Tarlabasi lilara birakilamayacak kadar degerli bir yer