Tuesday, January 29, 2013

Zeynep Kuray Hapishaneden İnsanlık Dramını Bildiriyor!





Zeynep Kuray Hapishaneden İnsanlık Dramını Bildiriyor!

Gazetecilik nedir, nasıl yapılır tartışmalarının olduğu gündemde Zeynep Kuray'ın hapishaneden yaptığı haber gazeteci olmanın nasıl bir şey olduğunu bir kez daha gösterdi.
Ünlü medya patronlarının, gazete yöneticilerinin nasıl çıkar ilişkileri içinde olduklarını anlattıkları televizyon programlarında gerçek kirli çıkar ilişkileri içinde öldürülmeye çalışılırken gazeteciler haberi yapmanın yollarını bulmaya çalışıyorlar.


Zeynep Kuray, gazeteci arkadaşları ile birlikte KCK davası kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı. Halen Bakırköy Kadın Ceza ve Tutukevinde yatıyor.

Cezaevi koşulları bile Zeynep’in gerçeklerin peşinde olma ve gazetecilik yapma işini elinden alamadı. Bugün BirGün gazetesinde “Zeynep Kuray cezaevinden bildiriyor” başlıklı haber bunu ortaya koyuyor. Kuray, haberinde çeşitli suçlardan tutuklu yabancı uyruklu kadınların cezaevinde mutfaktan tuvalete, temizlikten yemeğe pek çok alanda ”köle gibi” çalıştırılmalarını haberleştirdi.

Zeynep Kuray’ın “cezaevinden bildirdiği” haber:
Türkiye’de emekçilerin karşı karşıya kaldığı emek sömürüsü, Bakırköy Kadın Ceza ve Tutukevi’nde had safhaya ulaşmış durumda. Kadın tutuklu ve hükümlülerin, uzun çalışma saatlerine karşılık oldukça düşük ücretle çalıştırıldıkları cezaevinde, yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlüler ise iki katı oranında sömürülüyor.

Ailelerinden herhangi bir para gelmediği için cezaevindeki ihtiyaçlarını çalışarak karşılamak zorunda olan yabancı mahkumlar, sabahtan akşama kadar aralıksız çalıştırılıyor. Mutfaktan tuvalete kadar cezaevinin tüm kısımlarında, her türlü işe koşulan yabancılar köle gibi çalıştırılmalarının karşılığında ise aylık yalnızca 100 TL maaş alıyor.

“BURASI TÜRKİYE!”
Bin kişilik cezaevinde lavabo ve koridorları temizleyen İspanyol asıllı Luz Marina, ay sonunda aldığı paranın ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğinden şikayetçi. Uyuşturucu madde bulundurmaktan 11 yıl hüküm giyen ve ailesinden herhangi bir maddi yardım alamayan Marina, 4 yılı aşkın süredir cezaevinde temizlik yapıyor.

Kendisi gibi ailelerinden maddi yardım almaları güç olan yabancı hükümlü ve tutukluların, çalışmak zorunda olduklarını bilen Cezaevi İdaresi’nin bu durumu bir emek sömürüsüne dönüştürdüğünü belirten Marina, Türkiye’nin emeğe verdiği değeri kavramış olacak ki kendi durumunu da “Ne olacak, burası Türkiye!” sözleriyle özetliyor.

“ÜLKEME DÖNMEK HAYAL OLDU”
Fildişili Marianne ise bu 100 TL ile umut biriktiriyor. Marianne, aldığı 12 senelik hapis cezasının geri kalan kısmını ülkesinde tamamlamak istiyor. Ancak Fildişi’ne dönmesi için gereken 1000 Euro’yu biriktirmek için yıllardır cezaevinin hemen her alanında, sabahtan akşama kadar çalıştığını söyleyen Marianne, 100 TL’lik maaşıyla ihtiyaçlarını bile karşılayamazken yol parası biriktirmenin kendisi için bir hayale dönüştüğünü söylüyor.

2 BİN 310 YABANCI TUTUKLU
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne göre, Türkiye'deki cezaevlerinde 330'u kadın 2 bin 310 yabancı uyruklu tutuklu, hükümlü ve hükmen tutuklu bulunuyor.
Sarp Kuray